Artboard 1 no disagree x error
Skift site
Menu
TTEMA: Ledere

Ledelsesværktøjer til dig som leder på en socialpædagogisk arbejdsplads

Personligt lederskab, sammenhæng i ledelseskæden og faglig ledelse. Væksthus for Ledelse, som Socialpædagogerne er en del af, udgiver løbende faglige publikationer om ledelse til gavn for bl.a. socialpædagogiske ledere. Læs mere om de enkelte udgivelser her og download dem gratis på væksthusets hjemmeside.

Dit personlige lederskab

At være leder er ikke bare en formel rolle, man kan påtage sig. Det bliver stadig vigtigere at kende og bruge sit selv personligt i lederjobbet, for det nødvendige følgeskab som leder opnår man sjældent uden at investere sin person.

I denne publikation giver fire ledelseseksperter deres bud på, hvordan du kan arbejde med dit personlige lederskab – ud fra fire forskellige perspektiver:

  • ledelsesrum,
  • selvindsigt,
  • relationer
  • kommunikation.

Undervejs deler otte kommunale og regionale ledere på forskellige niveauer deres egne udfordringer og erfaringer med at udvikle det personlige lederskab.

Find hele publikationen 'Dit personlige lederskab' på Lederweb.

Sammenhæng i ledelseskæden

Det er ikke kun de faglige ledere, der har ansvar for, at der udøves faglig ledelse af medarbejderne. Der skal være sammenhæng i ledelseskæden, for at det er muligt. Det er omdrejningspunktet for denne publikation fra Væksthus for Ledelse.

Publikationen peger på 10 temaer, der kan styrke sammenhængen i ledelseskæden, sætte større fokus på resultaterne og understøtte de faglige ledere bedre: 

1. Fokuser det faglige ledelsesjob skarpt på de faglige ledelsesopgaver
2. Skab en struktur, der sikrer faglig ledelse tæt på medarbejderne
3. Sørg for, at støttefunktioner understøtter faglige ledere og frigør tid til ledelse 
4. Gør strategier og mål synlige gennem hele ledelseskæden
5. Sæt resultater fra kerneopgaverne på direktionsdagsordenen
6. Skab homogene værdier og klare forventninger i hele ledelseskæden
7. Gør evaluering af resultater til en hovedopgave i chefjobbet 
8. Tag ansvar som bindeled mellem strategisk niveau og udførende led  
9. Tag ansvar for de tværgående løsninger sammen med chefkollegerne
10. Skab forpligtende ledelsesfællesskab

Find hele publikationen 'Sammenhæng i ledelseskæden' på Lederweb.

Fællestræk i faglig ledelse

De faglige udfordringer og resultater fylder for lidt i direktionslokalet, i dialogen mellem chef og faglig leder og mellem lederen og medarbejderne. Faglig ledelse bør have højere prioritet, da en stærkere faglig ledelse skaber langt bedre resultater for borgerne. Læs mere om det i denne publikation fra Væksthus for Ledelse.

Publikationen identificerer syv centrale faglige ledelsesopgaver, som både skolelederen, afdelingssygeplejersken og lederen af bygge- miljøafdelingen er fælles om, og som alle forudsætter faglig indsigt: 

  1. Formidling og kommunikation af faglige mål og resultater
  2. Valg af faglige løsninger, redskaber, strukturer og processer
  3. Evaluering af resultater for at skabe faglig udvikling
  4. Prioritering af ressourceeffektive faglige løsninger
  5. Udøvelse af faglig ledelse tæt på medarbejderne
  6. Udvikling af arbejdspladsens samlede faglige kompetencer
  7. Udvikling og samordning af løsninger på tværs af opgavesøjler

Find hele publikationen 'Fællestræk i faglig ledelse' på Lederweb.

 

Flere materialer om ledelse

Podcast: Når forandring ikke fryder https://www.lederweb.dk/udgivelser/podcast-naar-forandring-ikke-fryder/

Forandringer kan udløse konflikter. For centerchef i Aalborg Kommunes Handicap- og Ældreforvaltning, Jonna Kastbjerg, førte en omlægning af vagtplanlægningen til et forløb, hvor udfordringerne overhalede gevinsterne. Hør om de erfaringer, der blev gjort, de fejltrin, som fyldte undervejs, og den læring, hun og organisationen har fået ud af forløbet.

Tegnefilm: Ved du, hvad dine medarbejdere forventer af dig? https://youtu.be/efDMu4IDjH4

Et godt samspil mellem leder og medarbejdere bygger blandt andet på, at man kender hinandens forventninger til god ledelse. Se med her og bliv klogere på de forventninger, dine medarbejdere har til dig. Dine medarbejdere ønsker bl.a., at du er tydelig om rammerne for deres arbejde, du skal kommunikere klart om både kerneopgaven og hverdagens opgaveløsning, og så skal du også være god til at lytte til deres synspunkter og ideer.

Tegnefilm: Nærværende ledelse på afstand https://youtu.be/_rZ5TtnHEHk

Det kan godt være svært at være nærværende, når du ikke ser dine medarbejdere dagligt. Men det kan heldigvis godt lade sig gøre. Se hvordan i denne korte video. Hvordan skaber du nærvær til trods for afstand? Når du er leder på afstand, skal du bl.a. være nem at få fat i, din kalender skal være synlig og opdateret, og så skal du mestre god mødeledelse.

Publikation: Dit personlige lederskab https://www.lederweb.dk/media/4099/vaeksthus-dit-personlige-lederskab-web-040919b.pdf

I denne publikation giver fire ledelseseksperter deres bud på, hvordan du arbejder med dit personlige lederskab. Undervejs deler otte kommunale og regionale ledere på forskellige niveauer deres egne udfordringer og erfaringer med at udvikle det personlige lederskab.

Publikation: Kære leder! Dialog mellem medarbejdere og ledere om forventninger til god ledelse https://www.lederweb.dk/media/4076/vaeksthus-kaere-leder-web-220819.pdf

Hvad er god ledelse ifølge medarbejderne? Og kan og skal lederne altid honorere deres ønsker? Væksthus for Ledelse har undersøgt, hvad medarbejderne drømmer om, så lederne kender deres ønsker og kan forholde sig til, hvordan de kan opfylde – eller udfordre – dem.

Podcast: Ledelse er et håndværk man skal lære https://soundcloud.com/lederweb/orerne-i-maskinen-15

Din ledelsesstil er ikke noget, der følger naturligt med din titel som leder. Det tager tid, og det er en løbende proces, der faktisk ikke slutter, før du stopper som leder. Lyt til podcast, hvor Kurt Strand har inviteret den tidligere formand for Ledelseskommissionen, en direktør, en oversygeplejerske og en coach i studiet for at tale om, hvordan man udvikler sig som leder.

Artikel: Det kan ledere lære af Mads & Monopolet https://www.lederweb.dk/artikler/det-kan-ledere-laere-af-mads-monopolet/

il afdelingsmødet har du ofte meget at fortælle. Når du har gjort det, så slutter du måske af med: ”Er der nogle spørgsmål?” Men hvordan ville jeres afdelingsmøde se ud, hvis du i stedet bruger de samtaleteknikker som monopolværterne Mads Steffensen og Sara Bro benytter?

Artikelsamling: Ny leder? https://www.lederweb.dk/artikler/?acids=7141

Er det dit første lederjob? Så søg inspiration i Lederwebs artikler. Her kan du læse, hvordan du kommer godt fra start og finder dine ben, hvad du skal vinke farvel til, og hvorfor du skal vænne dig til, at alles øjne pludselig hviler på dig.

Læs mere på sl.dk/ledere