Artboard 1 no disagree x error
Skift site

Mit hjem – din arbejdsplads

Et botilbud er både borgerens hjem og din arbejdsplads. Det kræver, at I som medarbejdere løbende gentænker, hvordan man støtter beboerne i at tilegne sig hjemmet og får øje på de blinde vinkler, lyder det fra antropolog Anne Mia Steno, som er dykket ned i begrebet hjemlighed

Malene Dreyer / Foto: Ricky John Molloy

07. feb 2023
Blad 02 (7).png
Fagligt fokus
Anne Mia Steno er antropolog og forsker i social- og specialpædagogik på Københavns Professionshøjskole - og har undersøgt, hvordan hjemlighed udspiller sig for mennesker, som bor i et botilbud.

’Hjem kære hjem’. ’Ude godt, hjemme bedst’. ’Et hjem er der, hvor hjertet er’.

Ordsprog om hjemmets betydning er velkendte. Men hvad udgør egentlig et hjem? Og hvordan gør man et hjem ud af et botilbud, hvor borgeren måske ikke selv har valgt at skulle bo?

Selvom vi for længst har lagt fortidens institutionsprægede anstalter bag os, er nutidens hjem for borgere i botilbud stadig meget anderledes end det, de fleste af os kommer hjem til. For bor man i et botilbud, er ens hjem samtidig nogens arbejdsplads, først og fremmest socialpædagogers.

Det afspejler sig umiddelbart i de fysiske rammer med kontorlokaler, medicinrum, tavler med vagtplaner mv. Fysiske faciliteter, som typisk står i skarp kontrast til hjemlighed i klassisk forstand: et rart, trygt og personligt sted, som beboeren selv har indrettet ud fra egne valg af møbler, farver og vægudsmykning.

Læs, hvordan de på Mette Mariehjemmet arbejder med at give beboerne følelsen af hjemlighed

Antropolog og forsker i social- og specialpædagogik på Københavns Professionshøjskole Anne Mia Steno er dykket ned i begrebet hjemlighed og har undersøgt, hvordan hjemlighed udspiller sig for mennesker, som bor i et botilbud.

Hun peger bl.a. på, at de fysiske faktorer blot er et element af hjemlighed, og at det at føle sig hjemme også knytter sig til det sociale miljø og ikke mindst muligheden for at have sit eget private rum.

– Hjemlighed handler i høj grad om at have et sted, hvor man kan trække sig tilbage fra andres blikke og gøre præcis, hvad man har lyst til – fx tømme en pose chips foran fjernsynet med fødderne oppe i sofaen. Et privat rum, hvor man selv bestemmer, hvem der skal komme ind og hvornår, forklarer Anne Mia Steno.