Artboard 1 no disagree x error
Skift site

I kontakt med kroppen

For mennesker med en spiseforstyrrelse kan berøring og kropskontakt være angstprovokerende. Men pædagogisk massage får tankerne til at falde til ro - og kroppen til at slappe af

Tina Løvbom Petersen / Foto: Thomas Priskorn

30. apr 2019
Windsor-pædagogisk-massage-1.jpg
Fagligt fokus

Der er dage, hvor det kun bliver til snak. Om følelser, bekymringer og et kaos af tanker. Og så er der dage, hvor en nænsom berøring ikke føles helt så farlig.

– I starten var det skrækkeligt. Der er kropsdele, jeg helst undgår i hverdagen for enhver pris. Min mave, min rumpe og mine lår. Så at lade andre røre ved min krop er meget grænseoverskridende.

Sådan fortæller Hanna - kort før hun lægger sig til rette på briksen i det lysdæmpede enkle rum, der er særligt indrettet til pædagogisk massage. Frirummet, hedder det.

Hanna er en af de syv borgere med spiseforstyrrelser, som bor på Botilbuddet Windsor i Århus - og hun får, når hun føler sig mentalt klar til det, pædagogisk massage en gang om ugen.

’Tag en dyb indånding. Mærk, hvor mine hænder ligger på din skulder. Træk vejret dybt. Det er rigtig fint’.

Han taler med blød og blid stemmeføring, massøren Eirik Tollefsen, mens Hanna gradvist slapper mere og mere af på massagebriksen. Hun er klædt i løst afslappet tøj og ligger under et tæppe. Og nogle gange vælger massøren at bruge en varmepude som en slags beskyttende skjold mellem hans hænder og Hannas krop.

– I pædagogisk massage arbejder jeg meget med, at det ikke er en behandling - det er en handling, hvor vi er sammen om noget. Mange beboere har det så svært med at blive rørt og har voldsomme spændinger, så her forsøger vi at skabe et frirum, hvor de tør have det godt, og hvor deres nervesystem kan slappe af, siger Eirik Tollefsen, som én gang om ugen tilbyder pædagogisk massage på Windsor.