Artboard 1 no disagree x error
Skift site

Gråzone-prostitution som selvskade

Hvordan støtter du som fagperson bedst den unge, som har bevæget sig ud i gråzoneprostitution? Rådet fra socialpædagog og psykoterapeut Marianne Gutte, som arbejder med børn og unge, der har været udsat for seksuelle overgreb, er det afgørende af forstå, hvad der ligger bag adfærden.

Marie Dissing Sandahl / Foto: Tor Birk Trads

07. feb 2023
Design uden navn (58).png
Fagligt fokus

For personer, der har været udsat for overgreb, vil en typisk destruktiv adfærd ofte være gråzone-prostitution, også kaldet sugar-dating eller bytte-dating, hvor intimitet og sex byttes for gaver, penge eller restaurantbesøg, forklarer Marianne Gutte.

– Det handler typisk om at have en følelse af kontrol over sig eget liv, eller om at man faktisk genskaber traumet igen og igen – nu med tilgangen: ’Jeg har en vare, der giver magt og kontrol’. De unge siger ofte selv: ’Jeg har det fint med det. Jeg får gaver, og de kan jo lide mig.’ Det er en mestringsstrategi. For da de var børn, kunne de jo ikke selv gøre noget ved den grænseoverskridende adfærd, de var udsat for – andet end at dissociere for at holde det ud, siger hun.