Artboard 1 no disagree x error
Skift site

Find dine nye venner online

Ny venskabs-app for mennesker med udviklingshæmning skal få bugt med ensomheden. ’Vi er venner’ er en app, som bringer mennesker sammen via lyd og billeder – en kontakt som kan blive starten på et venskab

Malene Dreyer

20. jun 2019
venskabsapp.jpg
Fagligt fokus

’En fremmed er en ven, du bare ikke har mødt endnu’. Sådan lyder en optimistisk strofe i et gammelt Gnags-nummer. Men for nogle er det nemmere sagt end gjort at få forvandlet fremmede til nye venner. Mange mennesker med udviklingshandicap har kun få eller slet ingen venner. Nu bliver det måske lidt lettere for denne gruppe at finde de venner, de endnu ikke har mødt.

Med den nye app ’Vi er venner’, som er skræddersyet til mennesker med udviklingshandicap, får brugerne mulighed for at finde hinanden i et socialt medie.  Ifølge kvinden bag den nye app, Signe Næssing, er ’Vi er venner’ en venskabs-app, hvor alle kan være med. Man kan opdyrke venskaber omkring en fælles interesse og holde kontakten ved lige med dem, man fx har mødt på sin sommerferie eller på festival.

– ’Vi er venner’ giver mennesker med udviklingshandicap mulighed for at finde venner online via interessefælleskab. Det er et godt udgangspunkt for at knytte venskab, som forhåbentlig kan gå hen og blive et offline venskab, siger Signe Næssing.

Afhjælpe ensomhed
Ideen til app’en opstod blandt andet på baggrund af en undersøgelse fra Socialpædagogerne fra november 2017. Den viste, at det stod skidt til på vennefronten blandt udviklingshæmmede. I undersøgelsen blev mere end 400 socialpædagoger, der arbejder med mennesker med udviklingshæmning, spurgt til deres oplevelse af beboernes venskaber. Hver ottende i undersøgelsen svarede, at beboerne med handicap slet ingen venner har.

– Det berører mig dybt, at mennesker, der af forskellig årsag er udfordret, ikke helt har de samme betingelser for at knytte venskaber, som os funktionsfriske, siger Signe Næssing.

Så målet med det hele er at nedbringe ensomheden blandt udviklingshæmmede. Og her giver de digitale muligheder netop denne gruppe en fordel.

- Det kan være svært og uoverskueligt for mange at færdes ude i verden, så det fysisk at møde andre, kan være en udfordring. Derfor kan ensomhed blive hverdag for mange, og det vil vi gerne lave om på, siger Signe Næssing.

Billeder og videobeskeder
Blandt de mange sociale medier, der findes i dag, manglede der et tilbud til dem, der har svært ved at læse og skrive, viste Signe Næssings research. Og da de udgør en væsentlig del af målgruppen, er den nye app helt uden krav til skriftlighed.

– App’en er baseret 100 pct. på billeder, lyd og video, så alle med læse- og skrivevanskeligheder kan være med og i et tempo, som passer den enkelte. Alt er bygget op af ikoner og et gennemgående og intuitivt formsprog, siger Signe Næssing, som har en baggrund som blandt andet grafisk designer.