Pædagoguddannelsen
Får I ny praktikant? Her er Kia og Majas råd til den gode praktiktid
Snart begynder et nyt hold studerende i praktik – måske også på din arbejdsplads? Vi har bedt to studerende, der lige har afsluttet deres 3. praktik, om at dele deres fem bedste råd til, hvordan I sikrer en god praktiktid. Få dem her – og et ekstra råd til den studerende
26. maj 2025

Forfatter: Lea Holtze
Foto: Privat
Det kan mærkes på en arbejdsplads, når et nyt hold studerende starter i praktik. Den daglige drift skal fungere samtidig med, at de studerende skal lande godt i deres nye hverdag og i gang med at lære nyt. Det stiller krav til dig og resten af arbejdspladsen. Og lige om lidt sker det igen, når et nyt holde studerende begynder i praktik.
22-årig Kia Michelle Millek, der netop har afsluttet sin 3. praktik, har holdt oplæg for tillidsrepræsentanter om sine erfaringer med den gode praktiktid.
– Den gode praktik er kendetegnet ved den helt rigtige balance mellem, at der er plads til at være studerende og samtidig mulighed for at prøve kræfter med praksis. Som studerende kan man gøre meget for at ramme den balance, men arbejdspladsen har også ansvar for, at den studerende kommer godt igennem, siger hun.
LÆS OGÅ hvis du er ny i praktik: Her er 7 gode råd fra garvede socialpædagoger
Er der revner i skallen?
Kias medstuderende, 34-årige Maja Rasmussen, var med til at holde oplæg. Og ligesom Kia har hun elsket at være i praktik. Hun har dog også været så ivrig efter at udføre sit arbejde, at hendes vejleder har måttet minde hende om, at praktiktiden også handler om at lære og undersøge.
– Og så er man jo altid i tvivl, om man gør det godt nok. Man er bare ikke helt klækket ud, men der er gudskelov revner i skallen, siger hun.
Så hvad er godt at gøre – og ikke gøre – når de nye studerende lige om lidt træder ind ad døren? Vi har bedt Kia og Maja om at dele deres bedste råd til den gode praktiktid med dig og dine kolleger.
Lad den studerende øve sig
Det er for sent at få lov at prøve kræfter med arbejdet som socialpædagog, når den studerende er færdiguddannet. Derfor lyder det første råd fra Kia og Maja: Slip praktikanten fri, når vedkommende har lært stedet og målgruppen at kende.
Det kan være, at den studerende skal have lov til at lave indskrivnings- eller visitationssamtaler, samarbejde med andre faggrupper og pårørende om en indsats eller være med til supervision. At skåne praktikanten for det, der er svært, er et misforstået hensyn, mener de. Det vigtige er, at der er et sikkerhedsnet og rum for faglig sparring undervejs.
Husk at reflektere
Den studerende kan hurtigt blive grebet af hverdagen og glemme at træde et skridt tilbage for at se på sin egen praksis. Det er vigtigt at opfordre den studerende til at reflektere – både over egne erfaringer og observationer af kollegerne.
Det kan praktikvejlederen sikre ved at tilbyde jævnlig vejledning. Kia oplevede fx at have svært ved grænsesætning – både over for borgere og kolleger. Derfor har hun øvet sig i at mærke egne grænser og at sige fra på en ordentlig måde sammen med sin vejleder, der også har skubbet på for, at Kia fik det sagt.
Det er vigtigt at få skabt et tillidsfuldt rum og sætte god tid af til vejledningen, så der er ro til at sparre, når det bliver svært – for det bliver det, lyder det fra de to studerende.
Lyt, når ”plejer” bliver udfordret
Den studerende skal tages alvorligt i alle sammenhænge, mener Maja og Kia. For den studerende lander med spritny viden, som kan udfordre det, I ”plejer” at gøre. Så hvis den studerende kommer med nye forslag til ændring af praksis, er det vigtigt at høre vedkommende ud.
Mere hjælp at hente
Branchefællesskabet for Arbejdsmiljø for Velfærd og Offentlig administration (BFA) har udviklet nye værktøjer, som du kan bruge til at tage imod den studerende i praktik.
- Til praktikvejlederen
- Dig, der er leder
- Arbejdsmiljøgruppen
- Dig, der er kollega
- Dig, der skal i praktik
Lær af fejlene
Det skal være trygt at begå fejl. Og det er vigtigt at tage sig tid til at hjælpe den studerende med at finde en løsning og tale med ham eller hende om, hvorfor en tilgang ikke virkede efter hensigten, og hvad den studerende kunne have gjort anderledes – med konkrete råd og strategier til næste gang. Derfor er det Kia og Majas råd nummer 4.
Inddrag TR og AMR
Der kan opstå alverdens spørgsmål og tvivl undervejs, der relaterer sig til den studerendes vilkår og arbejdsmiljø. Her er arbejdsmiljørepræsentanten og tillidsrepræsentanten på arbejdspladsen uhyre vigtig for den studerende at kende til.
Derfor er Maja og Kias femte og sidste råd: Inddrag dem fra starten, så den studerende ved, hvem de er, og hvad de laver – og at det er en mulighed at gå til dem.
LÆS OGSÅ: Sådan sikrer AMR Kevin Emil Singleton, at de studerende kommer godt fra start
Råd til praktikanten: Ta’ dig selv alvorligt
At være studerende i praktik er spændende, lærerigt – og til tider også hårdt. Derfor lyder Kia og Majas klare råd til dig, der er på vej i praktik: Vær kærlig over for dig selv. Har du været ude for noget voldsomt, så sørg for at få det dokumenteret. Og husk undervejs, at du ikke kan redde hele verden.