Gå til indhold

Fif fra juristen

Det skal du vide om ferie

Har du modtaget ferievarsling fra kommunen? Få bl.a. jurist Cathrine de Voss’ svar på, hvordan det skal varsles, om du kan gøre indsigelse, og om du skal holde ferie med plejebørnene.

8. februar 2023

Artikel
fif_fra_juristen_1128x600px_72dpi.jpg

Forfatter: Cathrine de Voss

Senest opdateret november 2023

Som familieplejer er du omfattet af ferieloven. Det vil sige, at du har ret til 5 ugers ferie om året. Denne ferie optjener du løbende fra den 1. september.

Reglerne for ferievarsling er, at hovedferie skal varsles med tre måneder og restferie med en måned. Mange kommuner har derfor for vane at sende såkaldt ferievarsling ud, hvor kommunen meddeler, at kommunen forventer, at ferie afholdes i nogle nærmere angivne uger. Hovedferie skal varsles med 3 måneder og restferien skal varsles med 1 måned. Efter ferieloven har ret til at holde 3 ugers hovedferie. Hovedferien kan man kræve afholdt i sammenhæng og den skal ligge i hovedferieperioden, der går fra 1. maj til 30. september. Restferien (uge 4 og 5) har man ret til at holde 1 hel samlet uge ad gangen.

Når det kommer til ferie, fremhæver jurist Cathrine de Voss fire ting, du skal være opmærksom på som familieplejer:

1. Ferie skal varsles konkret

Det fremgår af ferieloven, at hvis kommunen vil varsle ferie, så skal den varsles konkret. Kommunen kan altså ikke skrive, at de forventer, at du holder tre ugers hovedferie inden udgangen af september 2024. Det skal præcist angives i hvilke uger, ferien afholdes.

2. Gør indsigelse på skrift

Hvis du ikke ønsker at holde ferie på det tidspunkt, som kommunen ønsker, og du vil gøre indsigelse mod kommunen, er det vigtigt, at du gør det skriftligt.

3. Med eller uden plejebarnet

Hvis der står i din kontrakt, at du ved afholdelse af ferie skal have plejebarnet med på ferie, er det i strid med ferieloven. Du har mulighed for at holde ferie med dine plejebørn. Men det er dit eget valg, om du ønsker det eller ej.

Hvis du har meddelt, at du ønsker at holde ferie uden plejebarn, har kommunen pligt til at tilvejebringe aflastning. Det skal du dog meddele i god tid, så kommunen har en reel mulighed for at finde aflastning – gerne fx tre måneder før.

Hvis kommunen ikke kan stille aflastning i ferieperioden til rådighed, så betragtes ferien ikke som afholdt. Da er det vigtigt, at du gør kommunen skriftligt opmærksom på, at det ikke er muligt for jer at afholde ferie og forsøge at få ferien udbetalt.

Hvis du skal have ferie udbetalt, sker det efter ferieårets afslutning.

4. Samvær i ferien

Nogle plejefamilier oplever at blive pålagt at skulle køre/deltage i samvær med biologisk familie i deres ferie. Men at skulle køre plejebarn til samvær vil være en afbrydelse af ferien, og når ferien er påbegyndt, kan kommunen ikke afbryde den.

Grundlæggende anbefaler vi derfor, at du – før ferien – får aftalt med kommunen, at der ikke er samvær i ferien.

Hvis kommunen pålægger dig at skulle køre til samvær i ferien, og ændringen sker inden, ferien er begyndt, kan det kun ske, hvis der er tale om såkaldte ’upåregnelige hensyn’, der gør ferieudskydelsen nødvendig. I sådanne tilfælde skal kommunen erstatte jer et eventuelt økonomisk tab (fx udgifter til sommerhus e.lign.).

Spørg din kreds

Husk, at du altid kan kontakte din kreds, hvis du fx har spørgsmål vedrørende din ferie.

BLIV MEDLEM OG FÅ TRYGHED, NETVÆRK OG JURIDISK HJÆLP

Familieplejere hos Socialpædagogerne er en del af et fagligt fællesskab. Vi tilbyder et sikkerhedsnet og faglig udvikling gennem temadage og kurser. Få hjælp og rådgivning omkring ansættelsesretlige forhold.

6 KONTANTE FORDELE VED AT VÆRE MEDLEM

  • Billige forsikringer gennem Alka.
  • Fagforeningsfradrag: Du kan trække 6000 kr. årligt af dit kontingent fra i skat.
  • Rabatter på mange varer og services med PlusKort.
  • Rabatter og bonus gennem Forbrugsforeningen.
  • Lønforsikring, som dækker 80 % af din løn i op til 6 måneder, når du er medlem af Socialpædagogerne og Socialpædagogernes a-kasse.
  • Gratis krisehjælp hos Healthcare

Se den komplette liste af kontante medlemsfordele - og bliv medlem.

Bliv medlem