Gå til indhold

Ferietid

Men hvad nu hvis du bliver syg?

For rigtig mange er det ved at være ferietid, og der er nok styr på ferieplanerne. Men har du også styr på reglerne, hvis du bliver syg i forbindelse med ferien?

13. december 2021

Artikel
cb-feber-beskåret.jpg

Forfatter: Malene Dreyer

Senest opdateret den 20. juni 2022

Sommerferien står for døren og de fleste har sikkert styr på ferieplanerne. Men hvad gør du, hvis der går knas i planerne, fordi du bliver syg? Læs hvilke rettigheder og muligheder du har.

Der gælder forskellige regler alt efter, om du bliver syg, før din ferie starter, eller du bliver syg, mens du holder ferie:

Hvis du bliver syg, før du er gået på ferie, er hovedreglen, at du har ret til at få ferien suspenderet og udsat til senere. Men det er afgørende, at du giver besked til din leder og sygemelder dig allersenest på den første aftalte feriedag ved arbejdstids begyndelse.

Allerede på ferie?
Hvis du allerede er gået på ferie og så bliver syg, og hvis du er syg i mere end fem dage, så kan du få erstatningsferie – men kun for den sygdom, der ligger ud over de fem første dage af din ferie. Brækker du fx benet på anden feriedag, så kan du altså ikke få ’erstattet’ de fem første dage, men udelukkende den ferie, du havde aftalt ud over det. Og det kræver desuden, at du kan fremvise en lægeerklæring til din leder – en erklæring, du selv skal betale for.

Hvis du når at blive rask igen i den aftalte ferieperiode, så skal du huske med det samme at raskmelde dig hos din leder. I skal så aftale, om du skal starte på arbejde igen med det samme, eller om du skal afholde resten af din ferie.

I skal også aftale, hvornår den udskudte del af din ferie skal afholdes. Og her kan du ikke regne med, at den kan afholdes i forlængelse af den ferie, du har tilbage.

Få hjælp og rådgivning
Det er ikke altid helt enkelt at gennemskue reglerne. Ikke mindst hvis du er helt eller delvist sygemeldt, hvor der gælder særlige regler for afvikling af ferie. Husk, at du som medlem kan få rådgivning fra din TR eller lokale kreds, hvis du bliver syg under eller op til og før ferieafviklingen.

Læs mere: Ferie og sygdom: https://sl.dk/faa-svar/ferie/ferie-og-sygdom

Bliv medlem