Menu

Tjek din lønseddel

Din tillidsrepræsentant eller kreds kan hjælpe med at undersøge, om du får udbetalt den korrekte løn. Du kan også selv tjekke din lønseddel ved, at bruge denne guide.

Trin 1: Er du på den rigtige overenskomst?
Nogle gange bliver socialpædagoger indplaceret på en forkert overenskomst. Start derfor med at tjekke om du er på den rigtige overenskomst. Er du fx nyuddannet socialpædagog og bliver ansat på overenskomsten for socialpædagoger og pædagogisk personale ved døgninstitutioner mv. skal du være på løntrin 27 og have et årligt grundbeløb på 1.500 kr. Spørg evt. din tillidsrepræsentant hvilket løntrin du bør være på.

Trin 2: Får du den rigtige grundløn?
Det næste, der er vigtigt at tjekke, er, om din anciennitet er rigtig. En fejl kan være manglende anciennitet optjent under barsel. Selvom du ikke arbejder under barsel, optjener du stadig anciennitet. Grunden til at det er vigtigt, at din anciennitet er rigtig, er, at dit løntrin afhænger af, hvor mange års anciennitet du har. Din anciennitet er baseret på, hvor mange år du har arbejdet på baggrund af din grunduddannelse. Dette skal kunne dokumenteres ved anciennitetskort, dokumentation for ansættelse eller lønsedler fra hele ansættelsesperioden. Vær opmærksom på at hvis du har haft en periode, hvor du har arbejdet uden for faget, så optjener du ikke anciennitet for den periode. 

Trin 3: Får du de rigtige tillæg?
Socialpædagoger arbejder ofte uden for almindelig arbejdstid, og det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at du får dine arbejdstidsbestemte tillæg. Det gør du ved først at kigge på din opgørelse over dine arbejdstimer. Denne skal stemme overens med de tjenester, du har haft. Vær særlig opmærksom hvis der er ændringer i dine tjenester. Er tastningen korrekt, vil de arbejdstidsbestemte tillæg på lønsedlen, i udgangspunktet også være korrekte. Vær også særlig opmærksom hvis du har fået inddraget en fridag eller beskyttet fridag eller ikke er blevet varslet ændret arbejdstid.

Trin 4: Får du den rigtige pension
Tjek dernæst om du får den rette pension. Din pensionssats afhænger af hvilken overenskomst, du er ansat på. Hvis du for eksempel er ansat som socialpædagog på overenskomsten for socialpædagoger og pædagogisk personale ved døgninstitutioner mv. skal du have 14 % i pension.

Trin 5: Ret din forskudsopgørelse
Er der større ændringer i din løn, er det en rigtig god idé at rette i din årsopgørelse. Så undgår du at blive trukket for meget i skat eller skulle betale penge tilbage.

Få hjælp året rundt
Du kan få hjælp af din tillidsrepræsentant eller kredsen til at tjekke din lønseddel hele året rundt. Find kontaktoplysninger på netop din kreds.