Artboard 1 no disagree x error
Skift site
Menu

Skattefri udbetaling af efterlønsbidrag

Her kan du få svar på spørgsmål om muligheden for at få udbetalt efterlønsbidraget skattefrit, hvis du vælger at træde ud af efterlønsordningen. Muligheden gælder kun i perioden 1. januar til 30. juni 2022

Kan jeg få udbetalt efterlønsbidraget, hvis jeg har nået efterlønsalderen?

Nej, muligheden for at få tilbagebetalt efterlønsbidraget skattefrit er alene for dem, der endnu ikke har nået efterlønsalderen. Du skal selvfølgelig også have betalt efterlønsbidrag.

Hvad er bedst for mig?

Det er meget individuelt, om det er fornuftigst at blive i ordningen eller få efterlønsbidraget udbetalt skattefrit. Måske overvejer du også, om du kan gå på tidlig pension (omtalt som Arne pension). Her skal du være opmærksom på betingelserne, som du kan læse meget mere om på borger.dk.

Herudover kan det afhænge af fx din risiko for nedslidning og dine økonomiske forhold.

A-kassen hjælper dig gerne med vejledning om mulighederne i efterlønsordningen. Du kan få vejledning om pensioner ved kontakt til dit pensionsselskab eller din bank. Udbetaling Danmark kan vejlede dig om tidlig pension.

Hvad kan jeg miste, hvis jeg får efterlønsbidraget udbetalt?

Hvis du får efterlønsbidraget udbetalt skattefrit, fravælger du også at være med i efterlønsordningen. Det betyder, at du:

  • Ikke kan gå på efterløn
  • Ikke kan optjene eller få udbetalt den skattefri præmie
  • Ikke kan få et seniorjob
  • Ikke har ret til fleksydelse (som minder om en efterlønsordning for fleksjobbere)

Du kan læse mere om efterlønsordningen her

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg vil have mit efterlønsbidrag udbetalt skattefrit?

Du får et vejledningsbrev fra os i løbet af januar måned. Herefter vil du få mulighed for at søge om udbetalingen via Mit SL. Du skal logge på Mit SL med dit NemID.

Du kan søge frem til og med den 30. juni 2022. Efter den 30. juni er det ikke længere muligt at få efterlønsbidraget udbetalt kontant og skattefrit.

Hvor meget kan jeg få udbetalt skattefrit?

I løbet af januar måned får du brev fra os, hvor du kan læse mere om dine muligheder. Du kan se det konkrete beløb i Mit SL, hvor du skal logge på med dit NemID.

Vi beregner beløbet ud fra det antal måneder, du har betalt til efterlønsordningen. Vi tager afsæt i den aktuelle sats (og ikke de satser, du er blevet opkrævet i tidligere år). Det betyder, at du vil få lidt mere udbetalt end det, du faktisk har indbetalt til ordningen.

Beløb, som du har indbetalt frem til 10. oktober 2020, bliver udbetalt skattefrit. Beløb, som du evt. har indbetalt efter 10. oktober 2020, bliver fratrukket 30 procent afgift til Staten. Du vil selvfølgelig få en oversigt over beregningen, hvis du vælger at få dit efterlønsbidrag tilbagebetalt.

Måske undrer du dig over, at vi skal modregne en 30 procent afgift til Staten for det efterlønsbidrag, du evt. har indbetalt efter 10. oktober 2020. Det skyldes imidlertid, at aftalen om bl.a. muligheden for en skattefri kontant udbetaling af efterlønsbidrag blev indgået præcis den 10. oktober 2020. Af aftalen fremgår det, at indbetalinger efter denne dato skal modregnes en 30 procent afgift.

Kan jeg fortryde min beslutning om skattefri udbetaling af efterlønsbidraget?

Nej, når først du har fået udbetalt efterlønsbidraget, er der ingen mulighed for at fortryde dit fravalg af efterlønsordningen. Du kan dermed ikke returnere udbetalingen og på den måde igen være med i ordningen.

Skal jeg gøre noget, hvis jeg vil fortsætte i efterlønsordningen?

Nej, du skal ikke gøre noget aktivt. Hører vi ikke fra dig, og fortsætter du med at betale efterlønsbidrag, vil du stadig være med i efterlønsordningen.

Kan jeg få udbetalt mit efterlønsbidrag efter den 30. juni 2022?

Du kan som udgangspunkt ikke få udbetalt dit efterlønsbidrag kontant efter den 30. juni 2022. Men du kan til hver en tid fravælge efterlønsordningen og få dit efterlønsbidrag overført til din pensionsordning.

Du kan læse mere her

Hvad gør jeg, hvis jeg er bevilget tidlig pension og er på efterløn?

Din efterløn ophører fra den dag, du overgår til tidlig pension. Udbetaling Danmark giver os automatisk besked.

For langt de fleste på tidlig pension kan det ikke længere betale sig at fastholde medlemskab af a-kassen. Hvis du vil udmeldes af a-kassen, kan du sende os en besked i Mit SL. Hvis du har brug for mere vejledning, kan du kontakte os på 7248 6030.

Er du gået på efterløn senest den 31. december 2021, kan du søge om kompensationsbeløb hos Udbetaling Danmark. Kompensationen udbetales som et samlet engangsbeløb, og svarer til 2.676 kr. pr. måned gange det antal måneder, du har tilbage før folkepensionsalderen. Der modregnes 30 % afgift til Staten. Det er Udbetaling Danmark, der beregner og udbetaler.

Det kan du læse mere om her: https://www.borger.dk/pension-og-efterloen/tidlig-pension/om-tidlig-pension

Hvad gør jeg, hvis jeg er bevilget tidlig pension, men ikke er gået på efterløn?

Du har ret til at få dit indbetalte efterlønsbidrag tilbagebetalt kontant. Vi skal modregne en afgift på 30 % til staten.

For langt de fleste på tidlig pension kan det ikke længere betale sig at fastholde medlemskab af a-kassen. Men hvis du allerede har haft arbejdstimer til optjening af skattefri efterlønspræmie, vil vi dog anbefale, at du kontakter os på 7248 6020.