Artboard 1 no disagree x error
Skift site
Menu

Skattefri udbetaling af efterlønsbidrag

Folketinget har vedtaget et lovforslag som betyder, at du i perioden fra januar til juni 2018 kan få udbetalt dit efterlønsbidrag kontant og skattefrit. Hvis du vælger at få beløbet udbetalt, fravælger du samtidig efterlønsordningen. Her kan du læse om muligheden, ligesom du også finder en FAQ med de mest stillede spørgsmål og svar omkring skattefri udbetaling af efterlønsbidrag.

Du kan få udbetalt det efterlønsbidrag, du har indbetalt fra 1999 til 22. juni 2017, skattefrit. Bidrag, som du har indbetalt efter den 22. juni 2017, bliver udbetalt efter fradrag af en afgift på 30 %. Du kan dog ikke få dit efterlønsbidrag udbetalt, hvis du har nået pensionsalderen.

Hvor meget?

Udbetalingen afhænger af, hvor meget du har nået at indbetale til efterlønsordningen. Hvis du fx har betalt efterlønsbidrag siden 1999 (hvor reglerne om efterlønsbidrag blev indført), vil beløbet udgøre ca. 109.000 kr.

Du får direkte besked fra os

Vi sender et brev til dig, hvis du har mulighed for at få dit efterlønsbidrag udbetalt kontant og skattefrit. I brevet vil der stå, hvad du skal gøre, hvis du ønsker at få beløbet udbetalt. Vi anbefaler, at du venter med at beslutte, om du ønsker dit efterlønsbidrag udbetalt, indtil du har fået brevet med vejledning fra os.

Dit fravalg af efterlønsordningen er endeligt

Hvis du får udbetalt dit efterlønsbidrag kontant og skattefrit, fravælger du samtidig efterlønsordningen. Du kan med andre ord ikke fortryde dit fravalg!

Det betyder, at du hverken kan optjene skattefri præmie på op til 160.992 kr. eller opnå ret til seniorjob, hvis du er ledig og din dagpengeret udløber inden for fem år før din efterlønsalder. Du kan læse mere om dine efterlønsmuligheder her.

FAQ

Vi har samlet de mest stillede spørgsmål og svar omkring muligheden for en skattefri udbetaling af efterlønsbidraget, og hvad det kan betyde, hvis du vælger at udtræde af efterlønsordningen.

Q: Hvem kan søge om skattefri udbetaling?

A: Det kan du, hvis du er født i 1953 eller senere, ligesom du:

  • Skal have betalt til efterlønsordningen (nu eller tidligere)
  • Ikke må være gået på efterløn

Q: Hvor meget kan jeg få udbetalt?

A: Det afhænger af, hvor meget du har nået at indbetale. Har du fx betalt efterlønsbidrag uafbrudt af siden 1. april 1999, vil udbetalingen være på 109.200 kr. Du kan finde det præcise beløb i Medlemsportalen. Log ind med dit NemID eller pinkode.

Q: Betyder det noget, hvis jeg har gæld til a-kassen?

A: Hvis du har gæld til a-kassen, skal vi modregne beløbet i udbetalingen

Q: Hvornår kan jeg søge?

A: Når du har fået et vejledningsbrev, kan du søge om udbetaling i Medlemsportalen. Det kan du gøre helt frem til den 30. juni 2018. Du har derfor god tid til at beslutte, hvad der er bedst for dig. Hvis du først søger om udbetaling efter den 30. juni 2018, skal vi overføre efterlønsbidraget til din pensionsopsparing.

Q: Hvornår får jeg udbetalingen?

A: Så snart vi har behandlet din ansøgning, får du et brev i eBoks. Du kan forvente, at vi udbetaler efterlønsbidraget til din NemKonto senest 4 uger efter, vi har modtaget din ansøgning.

Q: Kan jeg søge om udbetaling, selvom jeg er meldt ud af a-kassen?

A: Det er din nuværende a-kasse eller den a-kasse, hvor du senest har været medlem, der udbetaler hele beløbet. Du skal derfor ikke søge om udbetalingen i forskellige a-kasser. Hvis du senest har været medlem af Socialpædagogernes A-kasse, kan du søge om udbetalingen i Netkassen.

Q: Jeg får kontanthjælp - bliver udbetalingen af efterlønsbidraget modregnet?

A: Nej, udbetalingen af dit efterlønsbidrag har ingen betydning, hvis du aktuelt får kontanthjælp. Der sker heller ikke modregning i dine eventuelle dagpenge.

Q: Kan efterlønsbidraget udbetales til et eventuelt bo?

A: Nej, beløbet kan ikke udbetales skattefrit til boet. Der vil i stedet ske modregning af en afgift til staten på 30 %.

Q: Hvad er konsekvenserne, hvis jeg vælger at få mit efterlønsbidrag udbetalt?

A: Du mister først og fremmest muligheden for at gå på efterløn. Når først du har fået efterlønsbidraget udbetalt, er der ingen mulighed for at fortryde. Du kan med andre ord ikke tilmelde dig efterlønsordningen på ny. Samtidig mister du også muligheden for:

  • At optjene skattefri præmie - læs mere her
  • At få seniorjob, hvis du bliver ledig før din efterlønsalder. Seniorjob sikrer dig et indtægtsgrundlag, hvis din ret til dagpenge udløber, når der er mindre end 5 år til efterlønsalder. Læs mere her 
  • At få fleksydelse, hvis du mister en del af din erhvervsevne og bliver visiteret til et fleksjob. Fleksydelse er en efterlønsordning for fleksjobbere. Du kan læse mere om fleksydelse på www.borger.dk 

Q: Kan du senere fortryde din ansøgning?

A: Nej, når du har fået udbetalingen, kan dit valg ikke senere fortrydes.

Q: Hvad betyder mine pensionsordninger for efterlønsordningen?

A: Er du født den 1. januar 1956 eller senere, vil dine pensioner altid gøre din efterløn mindre. Det gælder fx. kapitalpension, arbejdsmarkedspension, tjenestemandspension mv. Pensionerne bliver også modregnet, selvom du ikke får noget udbetalt fra pensionerne. 

Det er dine pensioners størrelse, der afgør hvor meget du reelt får i efterløn, men du skal have en meget høj pensionsformue, før efterlønnen helt bortfalder.

På Beskæftigelsesministeriets www.efterlønsberegner.dk kan du få en vejledende beregning af hvor meget, du kan regne med at få udbetalt i efterløn.

Er du født før den 1. januar 1956, har du mulighed for at undgå modregning ved at udskyde efterlønnen i 2 år. Du kan læse mere om 2-års reglen her.

Q: Hvordan finder jeg oplysninger om mine pensioner?

A: Det ser du lettest på www.pensionsinfo.dk. Her kan du få et samlet overblik over dine pensionsopsparinger og udbetalinger, når du går på pension. 

Q: Hvis jeg bliver i efterlønsordningen, mister jeg så muligheden for at få efterlønsbidragene udbetalt?

A: Du kan altid vælge at melde dig ud af efterlønsordningen. Efter den 30. juni 2018 kan du dog ikke længere få beløbet udbetalt skattefrit. Vi skal i stedet overføre beløbet til din pensionsordning. Efterlønsbidraget kan med andre ord aldrig fortabes. 

Q: Hvad vil I anbefale?

A: Om det er en god ide at få dit efterlønsbidrag udbetalt afhænger helt af din situation, din alder, dine pensionsforhold, dit helbred og dine forventninger til de kommende år på arbejdsmarkedet. Vi anbefaler derfor, at du nøje overvejer fordele og ulemper. Du kan med fordel få et overblik over dine pensioner på www.pensionsinfo.dk, og på www.efterlønsberegner.dk kan du se, hvordan dine pensioner vil påvirke efterlønnen. 

Du kan læse meget mere om efterlønsordningen her.

Du bør fortsætte i ordningen, hvis:

  • Du vil have mulighed for at gå på efterløn
  • Du vil have mulighed for at få udbetalt skattefri præmie
  • Du vil have et indtægtsgrundlag, hvis du skulle miste din ret til dagpenge, inden du kan gå på efterløn

I sidste ende er valget naturligvis dit. 

Brug for vejledning?

Du kan altid kontakte vores Hotline på tlf. 7248 6020, hvis du har spørgsmål eller er i tvivl om, had du skal vælge. Telefonen har åbent mandag til onsdag fra kl. 9 til kl. 15, torsdag fra kl. 9 til kl. 17 og fredag fra kl. 9 til kl. 13.