Artboard 1icon_burger icon_checkmark_red icon_checkmark icon_cross icon_down icon_download icon_edit icon_exclamationbox icon_eye icon_facebook icon_heart icon_home icon_house icon_lock icon_magnify icon_papers icon_prize icon_quote icon_site-switchericon_star icon_studerende icon_trio icon_twitter icon_up
Menu
Nyhed

Ledelseskommissionen er i gang

Ny ledelseskommission skal give konkrete anbefalinger til, hvordan offentlig ledelse bliver bedre. Socialpædagogernes lederlandsudvalg ser frem til arbejdet.

Malene Dreyer, mad@sl.dk’Vi skal blive bedre til at lære af de bedste, og vi skal give lederne bedre rammer for at lede.’ Med den erklærende ambition præsenterede minister for offentlig innovation, Sophie Løhde, i sidste uge den nye ledelseskommission, som skal levere konkrete anbefalinger til, hvordan fremtidens offentlige ledelse skal udforme sig.

- Vi har rigtig mange dygtige og engagerede ledere i den offentlige sektor. Dem vil vi gerne have flere af, for bedre ledelse giver ganske enkelt bedre velfærd. Vi har brug for ledere, der skaber rum for fagligheden, sætter fokus på kerneopgaven og skaber sammenhæng på tværs af den offentlige sektor, sagde ministeren på pressemødet.

De store velfærdsområder stærkt repræsenteret

I spidsen for kommissionen står Allan Søgaard Larsen, tidligere koncernchef for Falck. Derudover består kommissionen af en række ledere fra både den private og den offentlige sektor, heriblandt en leder fra et plejecenter, en skoleleder og en leder fra sygehusvæsenet.  Allan Søgaard Larsen understregede, at offentlig ledelse afviger fra privat ledelse:

- Offentlig ledelse er en selvstændig disciplin, som rummer større kompleksitet og er udsat for et stærkere krydspres end i det private. Jeg har stor respekt for offentlig ledelses egenart og særlige vilkår. Ledelse er først og fremmest en praksis; man kan kun lære det ved at udøve det – derfor finder jeg driftsledelse så central.

Socialpædagogerne hilser lederkommissionen velkommen

Helle Riis, formand for Socialpædagogernes lederlandsudvalg, glæder sig over udspillet:

- Der er fuld opbakning fra os. Som jeg hører det, sigter ledelseskommissionen mod en ledelsesform, der er mere baseret på tillid end på kontrol. En dialogbaseret ledelsesstil, og det glæder mig. Også at der er fokus på faglig ledelse og kvalitet i ledelsen fremfor fokus på tal. Det vidner om en mere moderne tilgang til ledelse, som bedre matcher det samfund, vi har i dag, siger hun.

Sophie Løhde understregede, at kommissionen ikke skal bures inde i et mørkt lokale, men derimod ud i landet og arbejde åbent, inddragende og debatskabende så ledere, medarbejdere og fagbevægelse kan spille med og mod undervejs. Den opfordring til samarbejde tager Helle Riis tager gerne imod.

- Socialpædagogiske ledere er dygtige og veluddannede, og kan sagtens gå ind og være aktive medspillere i processen. Vi vil meget gerne inddrages, siger Helle Riis.

Mere spillerum til lederne

Kommissionen skal også se på, om rammerne for ledelse i det offentlige er for stramme.

- Den enkelte leders mulighed for at kunne skabe gode resultater påvirkes af de rammer, vi sætter. Vi vil gerne give dem bedre rammer og større rum for at gøre en forskel. Der er en tendens til at styre for meget og lede for lidt. Fra politisk hold skal vi fjerne noget af alt det bureaukrati, som begrænser medarbejderne i at bruge tid på kerneopgaven, sagde Sophie Løhde.

Ifølge kommissoriet er indsatsen for bedre ledelse et centralt spor i regeringens arbejde med at forny den offentlige sektor og få mere og bedre velfærd for pengene. ’Der er brug for at sætte fokus på de ledelsesmæssige rammevilkår og på, at den nuværende praksis for at rekruttere, udvikle og forfremme ledere medvirker til at skabe de bedste resultater. Best practice skal udnyttes bedre på tværs af den offentlige sektor, ligesom erfaringer i højere grad skal deles mellem den private og offentlige sektor’, står der i kommissoriet.

Socialpædagogiske ledere borger for den faglige kvalitet

Mie Karleby, leder og medlem af Socialpædagogernes lederlandsudvalg, hæfter sig ved, at formålet med kommissionen ifølge ministeren ikke er at spare, men at effektivisere den offentlige sektor.

- Jeg tror, at mange ledere af pædagogiske tilbud vil tænke, at vi har effektiviseret, og at grænsen er nået. Der er blevet skåret voldsomt på det specialiserede område. I dag er der kun rum til at drifte. Det lyder godt, at man vil tænke best practice ind i området. Det skal man så være klar til - også hvis best practice koster penge.

Hun understreger, at det er den socialpædagogiske faglighed, der er fundamentet for kvaliteten:

- Det er væsentligt, at vi får faglig kvalitet i centrum. Hvem skal definere kvalitet, hvis ikke det er med afsæt i faglighed?  Som pædagogiske ledere skal vi være opmærksomme på det. Vi er brugernes advokat og garanter for at få den faglige kvalitet ind i arbejdet.

Ledelse gør det ikke alene

Mie Karleby mener også, at ledelse tillægges lovlig stor betydning i det kvalitetsløft af hele den offentlige sektor, som regeringen lægger op til:

- Jeg kan godt blive bekymret, hvis man placerer ansvaret for at levere kvalitet til borgerne og godt arbejdsmiljø og arbejdsglæde for medarbejderne alene hos lederne. Jeg er slet ikke i tvivl om vores ansvar i den forbindelse, men det fordrer, at vi som offentlige ledere også får rammer og rum til at lede, og det kræver ressourcer.

Socialpædagogernes formand Benny Andersen sidder i følgegruppen til kommissionen og får desuden snart lejlighed til at tale med ministeren om hans syn på ledelseskommissionen:

- Jeg har fået en kaffeinvitation fra Sophie Løhde til en snak om perspektiverne i ledelseskommissionen, og det glæder jeg mig til, siger Benny Andersen.

Kommissionens anbefalinger skal kunne realiseres indenfor de nuværende rammer og præsenteres ved udgangen af året. Læs mere om kommissoriet her

Kommissionen består af følgende medlemmer

  • Allan Søgaard Larsen, tidligere koncernchef for Falck A/S (formand)
  • Lotte Bøgh Andersen, professor på Aarhus Universitet
  • Eva Zeuthen Bentsen, partner Odgers Berndtson. Tidligere direktør på Gentofte Hospital
  • Marianne Thyrring, direktør for Danmarks Meteorologiske Institut
  • Lasse Jacobsen, kommunaldirektør i Viborg Kommune
  • Dorthe Gylling Crüger, adm. direktør på Sygehus Lillebælt
  • Emma Winther, centerleder på Plejecenter Kastaniehaven, Vejle Kommune
  • Birgit Lise Andersen, skoleleder på Strandgårdsskolen, Ishøj Kommune
  • David Hellemann, koncerndirektør i Nykredit, tidligere departementschef i Finansministeriet
  • Alfred Josefsen, ejer af ledelsesfirmaet Alfred A/S. Tidligere adm. dirktør for Irma