Artboard 1icon_burger icon_checkmark_red icon_checkmark icon_cross icon_down icon_download icon_edit icon_exclamationbox icon_eye icon_facebook icon_heart icon_home icon_house icon_lock icon_magnify icon_papers icon_prize icon_quote icon_site-switchericon_star icon_studerende icon_trio icon_twitter icon_up
Menu
Nyhed

Socialpædagogerne: Uacceptabelt med mange påbud

Mange døgninstitutioner for børn og unge får påbud fra Arbejdstilsynet på grund af vold og traumatiske hændelser. Der skal øget fokus på faglighed og den rette visitering, lyder det fra Socialpædagogerne

Af Tina Løvbom Petersen, tln@sl.dkOmkring hver tiende af de døgninstitutioner for børn og unge, som Arbejdstilsynet har besøgt de seneste tre år, har fået et påbud eller et strakspåbud på grund af vold og traumatiske hændelser. Det viser en aktindsigt, som DR har fået i samtlige af de 14 påbud og strakspåbud, Arbejdstilsynet har givet en række institutioner i 2016. 

Ifølge DR har antallet af påbud og strakspåbud givet til døgninstitutioner for børn og unge ligget på samme niveau de seneste tre år – og de afspejler episoder, hvor medarbejderne udsættes for voldsomme overfald og trusler af børn og unge.

Samme tendens viser den arbejdsmiljøundersøgelse, som Socialpædagogerne lavede i 2014. Her svarede 60 pct. af de socialpædagoger, som arbejder på døgntilbud til børn og unge, at de har oplevet vold på egen krop mindst en gang inden for de seneste 12 måneder.

Vold og trusler må aldrig blive et vilkår

Men det er helt uacceptabelt, at man som socialpædagog skal leve med risikoen for trusler og vold på jobbet, lyder det fra Socialpædagogernes formand Benny Andersen, som udtalte sig om emnet i både P1 Morgen og i TV Avisen den 14. februar.

- Vold og trusler må aldrig blive et vilkår. Det er simpelthen ikke i orden, at der er en branche, hvor der er så stor risiko for at blive udsat for vold og trusler, bare fordi man passer sit arbejde. Vores medlemmer på døgninstitutionerne arbejder med børn og unge, som har nogle meget komplekse problemstillinger, og det stiller naturligvis store krav til, at man har den rette personalesammensætning med uddannet personale, der besidder de nødvendige faglige kompetencer og uddannet personale, lød det fra Benny Andersen.

Også formanden for foreningen af døgn- og dagtilbud for udsatte børn og unge, Søren Skjødt, mener, at der skal øget fokus på faglighed. Han siger til DR:

- Det her er der kun en ting at gøre ved. At skabe den nødvendige faglighed. Den rette tilgang til det enkelte barn. Der skal være et klart match mellem de ansattes faglighed, stedets ressourcer og barnets udfordringer, sagde Søren Skjødt.

Regler om alene arbejde skal overholdes

Benny Andersen er samtidig bekymret for, at Arbejdstilsynet ved flere af de alvorlige hændelser har kritiseret, at de ansatte arbejdede alene, at der ikke er en systematisk registrering af voldstilfældene, og at ansatte ikke kendte til arbejdspladsens voldspolitik.

- Det er til enhver tid ledelsens ansvar at sikre, at alle regler og vejledninger overholdes – og det gælder selvfølgelig også bestemmelserne om alene arbejde. Og så skal man naturligvis også være meget systematiske med at registrere alle tilfælde af vold og trusler, så man hele tiden kan lære af, hvad der er gået galt og på den måde forebygge, at det sker igen, siger han og påpeger, at også kommunerne har et ansvar. 

- I forhold til medarbejderne på de kommunale døgninstitutioner har kommunerne et ansvar i forhold til at sikre, at der er nok ressourcer til, at man kan være to på arbejde, når man skal være det – og sikre, at man at der er det nødvendige antal uddannet personale. Og derudover har kommunerne jo også ansvaret for at anbringe børnene de rigtige steder, hvor der er den nødvendige faglighed til at kunne hjælpe de her børn og unge. 

Læs mere om Arbejdstilsynets påbud til døgninstitutioner for børn og unge på dr.dk