Artboard 1icon_burger icon_checkmark_red icon_checkmark icon_cross icon_down icon_download icon_edit icon_exclamationbox icon_eye icon_facebook icon_heart icon_home icon_house icon_lock icon_magnify icon_papers icon_prize icon_quote icon_site-switchericon_star icon_studerende icon_trio icon_twitter icon_up
Menu
Nyhed

Ny industrioverenskomst baner vejen for private socialpædagoger

Der er indgået ny overenskomst for industrien, som udover lønstigninger også giver bedre muligheder for uddannelse, løn under barsel og barnets 2. sygedag samt forbedret seniorordning. Traditionelt følger andre overenskomstforhandlinger samme niveau, og de første i rækken er privatansatte socialpædagoger.

Af Marie Dissing Sandahl, mds@sl.dkEt historisk uddannelsesløft, bedre forhold for børnefamilier, lønstigninger og mulighed for flere seniorfridage. Det er resultatet af den nye overenskomst, som blev indgået af arbejdsgiverne i Dansk Industri og lønmodtagerorganisationer som fx Dansk Metal, HK og 3F.

Og de gode resultater er også godt nyt for de socialpædagoger, der arbejder på private opholdssteder, botilbud og skolebehandlingstilbud samt pædagogiske vikarer. For det har i mange år været traditionen, at sværvægterne i industrien først bliver enige om en overenskomst og lægger niveauet – og at andre private områder som fx socialpædagogerne derefter normalt lægger sig i slipstrømmen.

LÆS MERE: Private OK-forhandlinger skudt i gang

Det er naturligvis ikke det samme som at sige, at resultatet af de overenskomstforhandlinger, der allerede er i gang på det private socialpædagogiske område, bliver det samme som i industrien, men det er alligevel en ”vigtig og perspektivrig aftale”, mener formand for Socialpædagogerne Benny Andersen.

- Industrioverenskomsten giver et meget markant løft på kompetence- og uddannelsesområdet, helt nye tiltag til gavn for seniorer, forbedringer for børnefamilierne og så naturligvis lønstigninger. Og det er rigtig positivt og godt gået, siger han.

Trække tråde til offentligt ansatte

Og de positive toner i industriens overenskomst trækker også spor på længere sigt. For normalt plejer også de store overenskomstforhandlinger på det offentlige område at følge takterne i industriens overenskomst – og resultaterne kan altså derfor også få betydning for de socialpædagoger, der er arbejder i kommunerne og regionerne.

Det er endnu for tidligt at sige, hvad overenskomstforhandlingerne på det offentlige område vil indeholde, men med den første store private overenskomst på plads med gode resultater set med lønmodtagerbriller, er der lagt en vigtig trædesten for de næste forhandlinger på det offentlige område, der starter i 2018, mener Benny Andersen.

- Jeg vil bare sige, det er godt gået. Og aftalen beviser også, at det betaler sig at forhandle ved forhandlingsbordet og ikke i offentligheden og gennem pressen, siger han.