Artboard 1icon_burger icon_checkmark_red icon_checkmark icon_cross icon_down icon_download icon_edit icon_exclamationbox icon_eye icon_facebook icon_heart icon_home icon_house icon_lock icon_magnify icon_papers icon_prize icon_quote icon_site-switchericon_star icon_studerende icon_trio icon_twitter icon_up
Menu
Nyhed

Tydelig AMR forebygger mobning

En tydelig arbejdsmiljørepræsentant på arbejdspladsen reducerer mobning mellem kollegaer betragteligt. Det viser den nye arbejdsmiljøundersøgelse fra Socialpædagogerne.

Marie Dissing Sandahl, mds@sl.dkDer er en klar sammenhæng mellem en tydelig arbejdsmiljørepræsentant (AMR) på arbejdspladsen og andelen af kollegaer, der oplever mobning. Det viser den nye arbejdsmiljøundersøgelse blandt medlemmerne af Socialpædagogerne.

Op mod en fjerdedel af respondenterne, som ikke synes, at deres AMR er synlig, svarer samtidig, at de har været udsat for mobning på arbejdspladsen. Blandt dem, der har en tydelig AMR, er det kun fire procent, der har været udsat for mobning.

Samtidig er AMR’erne blevet mere synlige på flere arbejdspladser. 41 procent svarer i 2017, at de i høj grad eller meget høj grad oplever en synlig arbejdsmiljørepræsentant, mens det i 2013 var 34 procent. Dermed er der da også samlet set færre socialpædagoger, der oplever at blive mobbet – det og resten af resultaterne fra arbejdsmiljøsundersøgelsen kan du læse om her.

Både faldet i andelen af socialpædagoger, der oplever mobning, og AMR’s rolle i den forbindelse vækker glæde i forbundet. Næstformand Marie Sonne er ’ekstremt glad’ for resultaterne.

- Sagt med et glimt i øjet kan man sige, at hvis nogen skulle have en arbejdsplads uden mobning, skulle det næsten være socialpædagoger, for det må man da sige er at tage den socialpædagogiske faglighed alvorligt, siger hun.

Fokus på faglighed og arbejdsmiljø virker

Samtidig illustrerer arbejdsmiljøundersøgelsen også i sin helhed, at AMR’s indsats i samarbejde med leder og TR i TRIO’en virker – og at det særlige fokus på arbejdsmiljø og faglighed, som Socialpædagogerne har haft i de seneste to år, har virket.

- Hvis man på arbejdspladsen i fællesskab arbejder på, at integrere arbejdsmiljøet i den socialpædagogiske faglighed i hverdagen, så giver det resultater. Hvis man vil fællesskabet i TRIO’en, så batter det noget, siger Marie Sonne og understreger samtidig, at hun udmærket er klar over, at den hellige gral endnu ikke er velforvaret.

- Det er vigtigt at sige, at alt ikke er løst nu, og arbejdsmiljøundersøgelsen viser også, at der er nogle medlemmer, som har problemer med arbejdsmiljøet. Derfor skal arbejdet selvfølgelig fortsætte der – men også på de arbejdspladser, hvor det går godt, siger hun.

For det giver mening for alle, pointerer næstformanden.

- Når man arbejder seriøst med arbejdsmiljø og prioriterer, at rammerne for arbejdet skal være i orden samtidig med, at den socialpædagogiske faglighed er i top, så bliver man i stand til at løfte opgaverne på en god måde, som er til gavn for borgerne, for kollegaerne og for samfundet ikke mindst, fordi vi undgår skader og sygefravær.